A budapesti kereskedelmi szálláshelyek frissen megjelent KSH adatai szerint 2016. január és december között végig dinamikus növekedést produkált a budapesti turistaforgalom, és év végére átlépte a 9 milliós küszöböt. A tőzsdei nyelven trendet megerősítő áttörésnek tekinthető, bűvös számmal a magyarországi vendégéjszakák több mint egyharmadát, a külföldi vendégéjszakák közel kétharmadát Budapest adja. A belföldi vendégéjszakák tekintetében a vidék erősebb, Budapest szűk egytizeddel képviselteti magát. A budapesti kereskedelmi szálláshelyek mindezt 68%-os szobakihasználtság, 12%-os szállásdíjbevétel növekedés és közel 10%-os REVPAR emelkedés mellett érték el.

2016-ban különösen decemberben volt erőteljes a külföldiek érdeklődése Budapest iránt. A külföldi vendégek száma 21%-kal, a vendégéjszakák száma pedig közel 22%-kal emelkedett 2015 decemberéhez képest. De minden jel szerint a hazai közönség is szívesen kereste fel a budapesti adventi vásárokat és más kulturális attrakciókat, mert a vendégek száma közel 9, a vendégéjszakák száma pedig 9,5%-kal nőtt decemberben a budapesti kereskedelmi szálláshelyeken.

 

A Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ (BFTK) törekvései 2016-ban arra irányultak – és ez a munka 2017-ben is változatlanul folytatódik, – hogy a vendégforgalom dinamikus növekedése mellett az igényesebb vendégkör is egyre inkább megszólítva érezze magát, keresse és keresse fel Budapestet. A magyar fővárosban számos emblematikus és jövőbe mutató fejlesztés zajlik. A megrendezésre kerülő globális nagyrendezvények, sportesemények által már előre generált média visszhang pedig fokozatosan egy-egy lépcsővel magasabbra pozícionálja Budapestet a nemzetközi turisztikai térképen is.